SEO Uzmanı Seçerken Dikkat Edilecek 10 Etkili Kural

SEO konusunda birkaç terim biliyor olmak, SEO uzmanı oldum, anlamına gelmemeli. Bana göre SEO Uzmanı olmak; çok geniş bir bilgi dağarcığına sahip olmak ve bu bilgileri başarılı bir şekilde uygulamak anlamına geliyor. Bu yazımda SEO uzmanı tercihlerinizde size rehber olacak bilgilere yer verdim. Böylece nitelikli bir SEO uzmanıyla çalışma fırsatına sahip olabileceğinizi umuyorum!

SEO uzmanı seçerken dikkat edilecekler gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı kriter çıkacaktır. İnternette insanlar bir konuyu araştırırken üstte çıkan sayfalardan yararlanırlar. Bu yüzden sayfaların yer aldığı sıra oldukça önemlidir. Günümüzün popüler mesleği olan SEO uzmanı internetteki sitelerin arama motorları sıralamasında üstte çıkması için çalışan kişilerdir. Bunun için birçok analiz ve çalışmalar gerçekleştirirler. Eğer bir web siteniz varsa, bunu üst sıralara çıkarmak için SEO uzmanlarından destek alabilirsiniz. Fakat seçim yaparken aşağıdaki 10 etkili kurala dikkat etmeniz yararınıza olacaktır:

  • Alanında Uzman Olması
  • Referansının Bulunması
  • Kurumsallığa Önem Vermesi
  • Anahtar Kelime Araştırması Yapma Yöntemi
  • Sonuçları Raporlandırma Şekli
  • Sektörle ilgili Olan Yenilikleri Takip Etmesi
  • Kullandığı SEO Araçları
  • Backlink Konusundaki Tecrübesi
  • Sizin İsteklerinizi Sorması – İletişim Becerisi
  • Talep Ettiği Ödeme Planı

Alanında Uzman Olması

SEO uzmanı elbette ki alanında uzman olmak durumundadır. Aksi durum, pek de hoşunuza gitmeyecek sonular ortaya çıkaracaktır. Piyasada alan ile ilgili birçok eğitim kursları yer almaktadır. Bunların içinden sertifika verenlerden birinden eğitim almış olması gerekir. SEO uzmanları, CSS, HTML, Javascript gibi uygulamaları ileri derece kullanabilmelidir. SEO uzmanları mutlaka bu alanla ilgili gerekli eğitim sertifikalarını almaya hak kazanmalıdır. Siz de SEO uzmanı tercihlerinde alanında uzman olmasına dikkat etmelisiniz.

Referansının Bulunması

Bence referans sunabilen bir SEO Uzmanı, bildiğini pratiğe dönüştürebilmektedir. Bundan dolayı referans sunmak konusunda bir sıkıntı yaşamamaktadır. Daha önce çalıştığı kişiler ya da şirketlerden en az bir tane referans istemelisiniz. Bu daha önce çalıştıklarının memnun olduğunu gösterir. Dolayısıyla başarılı bir SEO’cu olduğunun kanıtı niteliğindedir. Eğer referansları yoksa o kişilerle çalışmamanız sizin için faydalı olacaktır. Bu noktada çalışmayı istediğiniz SEO uzmanının mutlaka size çok sayıda farklı referans sunuyor olmasına dikkat etmek durumundasınız!

Kurumsallığa Önem Vermesi

Özellikle kurumsal bir firmayla çalışmanız beraberinde önemli kazanımları getirecektir. Çünkü kurumsal bir yapıya sahip olan SEO uzmanının, profesyonel çapta bir hizmet sunma kabiliyetine sahip olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Bununla birlikte SEO uzmanıyla sözleşme yapmanız hem sizin için hem de karşı taraf için kurumsal bir yapının ortaya çıkmasını mümkün kılacaktır.

Anahtar Kelime Araştırması Yapma Yöntemi

SEO uzmanlarının ilk yaptıkları şey anahtar kelime araştırmasıdır. Bunun için herkes farklı bir yol izleyebilir. Dolayısıyla o kişinin yöntemini sorup öğrenmeniz gerekir. Eğer klasik yöntemler kullanıyorsa o kişiyle çalışmamanızı öneririz. Çünkü daha zorlu çalışmalar gerçekleştirmezse başarılı olması da haliyle mümkün olmayacaktır. Ayrıntılı araştırma yapmalılardır. Dolayısıyla araştırma zamanlarının büyük bir bölümünü alacaktır. Bunu yaparken içeriklerine uygun kelimeler kullanmaları gerekir.

Sonuçları Raporlandırma Şekli

Çalışacağınız ajansın edindiği bilgilerle oluşturduğu çalışmaları başarılı bir şekilde raporlaması gerekir. Bunu yaptığından emin olmak için önceden gerçekleştirdikleri raporları incelemek istediğinizi söylemelisiniz.

Meltem Bozdemit Grafiker

Bu teklifinizi kabul etmedikleri kendi raporlarına güvenmediklerini gösterir. Bu nedenle orasıyla kesinlikle çalışmamalısınız. Ayrıca size belli aralıklarda raporlar vermelidir. Çalışmadan önce bu konuyu ayrıntılı olarak konuşmalısınız. Eğer kabul etmezlerse çalışmayı kabul etmeyiniz. Çünkü bu sorumluluk sahibi olmadıklarının en açık göstergesidir.

Sektörle ilgili Olan Yenilikleri Takip Etmesi

Her alanda olduğu gibi bu sektörde de yenilikleri takip etmek oldukça önemlidir. Bunun sebebi uygulamalarda devamlı olarak güncellemeler gelmesidir. Ayrıca arama motorları da yeni bilgiler yayınlar. Dolayısıyla uzmanların kaliteli işler çıkarabilmesi için yenilikleri izlemeleri gerekir. Aynı zamanda sürekli kendini geliştirmesi oldukça önemlidir. Çünkü internet dünyası devamlı değişir. Eğer eski yöntemleri kullanan biriyse başarılı olması olanaksızdır.

Kullandığı SEO Araçları

Her uzmanın tercih ettiği SEO araçları farklı olabilir. Bu önemli değildir. Önemli olan bu araçlar hakkında sizi detaylı bir şekilde bilgilendirip kaliteli sonuçlar ortaya koymalarıdır. Ücretli ve ücretsiz SEO araçları bulunmaktadır. SEOQuake, en çok tercih edilen ücretsiz SEO aracıdır. Bununla rakip olan sitelerin karşılaştırılması ve site içerisindeki denetimleri yapmak mümkündür.

İlgili Link: Sağlam Temellere Dayalı Seo Nasıl Yapılır?

 Ahrefs yazılımı ise genellikle işinde profesyonel olan kişiler tarafından sıkça kullanılmaktadır. Yani eğer çalışmayı düşündüğünüz uzman kullanıyorsa başarılı olduğu bariz bellidir. Sonuçlarının güvenirliği çok yüksektir. Kelime analizlerinin gerçekleştirmek için yaygın olarak tercih edilmektedir. Ayrıca rekabet analizleri ve yoğunluktaki içerikleri belirlemek içinde kullanılır. SEO Uzmanı gündeme geldiği zaman SEO araçları konusunda üst düzeyde bir kabiliyet sahip olması şart olan uzmanlar zihinlerde yer edinmektedir.

Türkçesi geri bildirim olan backlink kavramı SEO sektörünün en önemli noktaları arasında yer almaktadır. Markanızın tanınma durumunu ve güvenirliliğinizi artırmak için kaliteli bir backlink size büyük avantaj sağlayacaktır. Avantajlarının yanı sıra bazı zararları da olabilmektedir. Bunun sonucunda siteniz yasaklanması bile gerçekleşebilir. Çalışacağınız SEO uzmanı hilesiz olarak blacklink almalıdır. Bunun için güvenli yerler tercih etmelidir.

Sizin İsteklerinizi Sorması – İletişim Becerisi

Düşüncelerinizi merak etmelidir. Çünkü size hizmet vereceği fikirlerinize önem vermesi gerekir. Mesela hedeflerinizi ve çalıştığınız sektör hakkında bilgi edinmek istemelidir. Ayrıca sesinizi duyurmak istediğiniz kitleyle ile alakalı size sorular sormalıdır. Aynı zamanda genelde gerçekleştirdikleri çalışmalarının çeşitleri hakkında bilgi vermelilerdir.

Talep Ettiği Ödeme Planı

SEO uzmanının talep ettiği ödeme planına dikkat etmek, nitelikli bir SEO hizmetini uygun fiyatlı bir şekilde almak anlamına gelmektedir. Ödeme planını SEO uzmanıyla birlikte oluşturmanız, kendi ödeme durumunuza göre süreci şekillendirmenizi de mümkün kılacaktır. Bununla birlikte ödeme planının esnek olması; elinizi rahatlatacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında SEO uzmanı seçerken dikkat edilecekler gündeme geldiği zaman karşımıza geniş kapsamlı faaliyet alanı çıkmaktadır.

İlgili Link: Anahtar Kelime Nedir Nasıl Belirlenir?

Yazımda SEO uzmanı tercihlerinizde dikkat etmenizi önerdiğim 10 etkili kurala yer verdim. Bu kuralların her biri, etkili bir düzeyde SEO uzmanı tercih etmenizi mümkün kılacaktır. Böylece tam da aradığınız özelliklere uygun bir şekilde SEO uzmanıyla çalışma fırsatını yakalayacaksınız!

Yoruma Kapalı